Schouder uit de kom (luxatie)

De arts van de Spoedeisende Hulp heeft geconstateerd dat de schouder uit de kom is. Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en de behandeling van
een schouder uit de kom. Het is goed u te realiseren dat bij het vaststellen van een aandoening de situatie voor iedereen weer anders kan zijn.

Wat is een “schouder uit de kom”?
Het bovenste deel, de schouderkop staat “naast” de kom van de schouder, waar hij eigenlijk “in” hoort te zitten. Meestal is een val, een rare beweging en in veel gevallen sportbeoefening er de oorzaak van dat de schouder uit de kom gaat.
De kop van de schouder kan naar voren of naar achteren uit de kom gaan.
Wanneer de schouderkop naar voren uit de kom is voelt u een felle pijn en aan de voorzijde van de schouder ziet u een verdikking. De verdikking is de bovenarmkop die uit het gewricht is geschoten. Bij het uit de kom gaan naar voren zult u de arm een beetje naar buiten gedraaid hebben en houden, dan is de pijn het minste.
Soms kan er een kleine botbreuk(Hill Sachs lesie) of een kraakbeenletsel (labrumlesie) ontstaan bij het uit de kom gaan.
Mocht uw arm aan de achterkant uit de kom zijn geschoten, dan zit de verdikking ook aan de achterkant, hoewel dit niet altijd goed te zien is.

De behandeling op de spoedeisende hulp
Op de röntgenfoto heeft de arts van de Spoedeisende Hulp gezien dat uw schouder uit de kom is en of deze naar voren of naar achteren uit de kom is gegaan. De behandeling van de schouder uit de kom is om  door middel van trekkracht aan het bot van de bovenarm de kop weer op zijn plek te zetten. Nadat uw arm gezet is heeft u een mitella gekregen en bent u weer op de foto geweest om te controleren of de schouder weer in de kom staat. Uw arm zit dan al in een draagdoek of mitella.

Het gebruik van de mitella
Wij adviseren u gedurende minimaal één week en deze mitella om te houden. In deze week/weken kan het beschadigde kapsel voldoende herstellen om daarna een begin met oefeningen te maken.
Soms wordt een langere periode dan één week in de mitella geadviseerd, bijvoorbeeld bij sporters zoals; tennis, handbal, rugby, honkbal werpers, waterpolo. Dit is mede afhankelijk van de links of rechtshandigheid.
Dit zal worden uitgelegd bij het eerste poliklinische bezoek.

Het eerste poliklinische bezoek
De na controle is na een week op de polikliniek traumatologie van de heelkunde of bij de polikliniek orthopedie. De afspraak voor dit bezoek is al gemaakt voor u. Indien dit niet het geval is, dan dient u contact op te nemen met de polikliniek heelkunde of orthopedie.

De volgende punten zijn voor thuis belangrijk

  • Probeert u de arm gedurende de eerste week zo veel mogelijk rust te geven.
  • Neem pijnstilling zoals besproken en/of voorgeschreven om onnodig pijn te voorkomen.
  • Draag uw arm in de mitella onder uw kleding, ook in de nacht.
  • De mitella mag alleen af tijdens douchen, zorg er dan voor dat u de hand op de buik houd.
  • Doe altijd eerst de aangedane arm door de mouw en dan pas de andere arm en het hoofd.
  • Bovenstaande instructies zijn vooral belangrijk om het herhaaldelijk uit de kom gaan van de schouder te voorkomen.
  • Bij eventuele vragen kunt u de eerste 24 uur na uw bezoek aan de Spoedeisende Hulp bellen met de verpleegkundige

Fysiotherapie
Afhankelijk van de ernst van het uit de kom gaan, de beoefende sport(en) en uw beroep wordt gekozen voor een nabehandeling bij de fysiotherapeut.
Onmisbaar hierbij zijn oefeningen van de spieren rond het schoudergewricht, zodat de actieve stabiliteit van de spieren de verminderde passieve stabiliteit van de gewrichtsbanden en kapsel op kunnen vangen. Deze oefeningen dienen al dan niet in samenwerking met een fysiotherapeut te worden uitgevoerd. Bij sporters die afhankelijk zijn van een goede schouderfunctie is het nodig om sportspecifiek de schouder te trainen. Het sportspecifieke trainingsschema dient individueel voor jouw sport en jouw niveau te worden opgesteld door de begeleidende (sport)fysiotherapeut.

Herhaaldelijke uit de kom raken van de schouder.
In beperkt aantal gevallen kan het zijn dat de schouder kop herhaaldelijk uit de kom gaat. Dit gebeurt als de genezing van de hierboven beschreven structuren na de eerste keer niet volledig was. Kenmerk van het herhaaldelijk uit de kom gaan is, dat de arm steeds makkelijker, vaker en met minder pijn uit de kom gaat. De arm gaat ook makkelijker terug in de kom naarmate het vaker gebeurt.
Bij het uit de kom gaan naar voren gebeurt dit meestal bij bewegingen waarbij de bovenarm snel naar buiten gedraaid en naar achter- boven wordt bewogen, zoals bij bovenhands werpen.
Wanneer de schouder meerdere keren uit de kom is geweest dan is het aan te raden een orthopeed te raadplegen. Eventueel kan de schouder door middel van een operatie weer stabiel gemaakt worden.