Atheroomcyste

Inleiding

In deze folder vindt u informatie over een atheroomcyste en hoe dat behandeld kan worden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Wat is het

Een atheroomcyste of talgkliercyste is een holte in de huid, waarin geen talg maar vooral verweekte hoornschilfers zijn opgehoopt. Een dergelijke cyste ontstaat als de normale uitgang en afvoergang van de haarfollikel en de bijbehorende talgklier afgesloten raakt. Na een aantal maanden tot jaren ontstaan er zo soms fikse bobbels die gemakkelijk te herkennen zijn aan hun ronde tot ovale gelijkmatige vorm, het feit dat ze niet aan de onderlaag vast zitten maar soms wel in de huid zitten, en omdat er meestal ook een kleine verstopte porie midden op de zwelling te bespeuren is.
De atheroomcyste is dus geheel onschadelijk maar soms wel ontsierend en kan vanzelf weggaan, maar komt dan later wel vaak terug. En omdat er altijd ook een open verbinding naar de huid is, al is die meestal heel klein, is infectie toch een mogelijkheid die steeds op de loer ligt. Dan wordt de zwelling opeens een stuk groter, en rood en pijnlijk; er kan een abces ontstaan waarin zich naast de dikke witte atheroombrij ook dunne en meestal erg vies ruikende pus bevindt. In dit acute stadium is de enige remedie de cyste te openen, door er een snee in te maken, ruim open te leggen en de inhoud te verwijderen. Na genezing van de incisie wordt in 2e instantie de tot rust gekomen cystewand verwijderd om de kans op terugkomen te verkleinen

De diagnose

De diagnose wordt gewoonlijk gesteld naar aanleiding van uw verhaal en op grond van de bevindingen bij onderzoek. Nader onderzoek, zoals bijvoorbeeld röntgen foto’s,  is dan ook meestal niet nodig.

Behandelmogelijkheden

Indien een atheroomcyste klachten geeft vanwege de omvang of ontsierend is kan een geplande operatie overwogen worden.
In acute fase (abces) zal het openen van de ontstoken atheroomcyste gebeuren met een plaatselijke verdoving of bevries-spray. De wond wordt dan opengelaten. Deze ingreep vindt in de regel niet plaats op de operatiekamer maar op de spoedeisende hulp.
Indien de ontsteking tot rust is gekomen kan de cyste in het geheel verwijderd worden met een geplande operatie op de poliklinische operatiekamer. Hierbij wordt de huid rondom verdoofd met een plaatselijke verdoving waarna de atheroomcyste met zijn wand in het geheel verwijderd wordt. De huid wordt in dit geval wel gehecht.

Mogelijke complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo is ook bij de operatie aan een atheroomcyste de normale kans op complicaties aanwezig, zoals nabloeding of infectie van de wond. Ook kan er een klein zenuwtakje van de huid beschadigd worden, waardoor het gevoel in de omgeving van de wond - meestal tijdelijk - gestoord kan raken. Het is belangrijk om te weten dat een atheroomcyste kan terugkeren.

Na de behandeling

Als de verdoving uitgewerkt is, kunt u wat pijnklachten hebben, waarvoor u pijnstillers als Paracetamol kunt gebruiken. Deze zijn te koop bij apotheek en drogist en het is raadzaam om voor de ingreep al vast deze pijnstillers in huis te hebben.
Met u wordt een afspraak gemaakt of u de hechtingen in het ziekenhuis of bij de huisarts kunt laten verwijderen. Het herstel na de ingreep is - afhankelijk van de plaats van de atheroomcyste - doorgaans vlot en meestal kunt u vrij snel weer de normale dagelijkse activiteiten oppakken.

Vragen

Heeft u nog vragen, stel ze gerust aan uw behandelend arts of huisarts.
Bij dringende vragen of problemen vóór uw behandeling kunt u zich het beste wenden tot de afdeling, waar de behandeling plaats moet vinden. Wanneer zich thuis na de operatie problemen voordoen, neem dan contact op met de huisarts of het ziekenhuis.